GDA или насоки за ориентировъчен дневен прием

Водени от мисията ни да осигуряваме здраве на възможно най-много хора чрез нашите продукти и в отговор на желанието ни да предоставяме на потребителите по-лесно разбираема, надеждна, обективна и сравнима информация за хранителните продукти на Данон , сме едни от инициаторите на проект целящ да допълни и хармонизира информацията за хранителната стойност на продуктите.

 • Данон като компания е част от глобалната борба срещу затлъстяването и искаме да насърчаваме по-доброто хранене и по-здравословния начин на
  живот.
 • Като компания за хранителни продукти и напитки, ние се ангажираме да предоставяме на нашите клиенти информацията, от която се нуждаят, за да им помогнем да си съставят балансирана диета, която е подходяща за тях Вярваме, че новата информация за хранителния състав представлява голяма крачка напред в тази посока.
 • Новият ангажимент допълва и засилва останалите усилия, които ние като компания вече прилагаме за подобряване на хранителните качества на продуктите, за осигуряване на отговорни комуникации и за насърчаване на по-здравословния начин на живот.

Какво е GDA или ориентировъчен дневен прием?
Ориентировъчните дневни количества прием са установени с помощта на резултати от научни изследвания

 • gDA (Ориентировъчен дневен прием) са дневни стойности за консума¬цията на калории и някои хранителни съставки (главно захари, мазнини, наситени мастни киселини, натрий или сол), определени от работна група от CIAA  (Съюз  на  хранителната   и   питейна   промишленост)  с  участието  на специалисти по хранене и базирани на научни данни за изискванията към храненето.
 • Изразяването на хранителните стойности за порция от даден хранителен продукт като процент от gDA е начин да се помогне на потребителя да съгласува продукта с цялостната си диета и да направи информиран избор.

Хранителните препоръки много зависят от възрастта, теглото, височината, рода и нивото на физическата активност на отделния индивид. Схемите се основават на референтната стойност за дневен прием на енергия от 2000 kCAl, който се равнява на средната стойност за жена. Като правило, мъжете се нуждаят от по-висок енергийен прием, а децата от значително по-нисък прием на ден.
Схемата за gDA има ролята е да ни помогне да се храним балансирано, Балансираното хранене не се свежда до единичното хранене, а е свързано с баланса на храните и напитките, които ние приемаме през целия ден, седмицата или месеца. Здравословно хранене трябва да включва баланс oi хранителни съставки от цялата хранителна група.
Инициативата ще помогне на потребителите да разберат по-добре хранителното съдържание на продуктите, които купуват

 • Като минимално изискване, отпред на опаковката потребителите сега могат да намерят визуална информация за енергийното съдържание в калории / килокалории на една порция и процентното съдържание oi съответните ориентировъчни стойности за дневния прием (GDAs).
 • Също така отпред, отстрани и отзад на опаковката, под формата на изображение или таблица, винаги в един и същ ред, потребителите могат да намерят данни за съдържанието на захар, мазнини, наситени мастни киселини и натрий (или сол) в една порция и съответния процент от g DA.

Новата информация за хранителния състав отчита предпочитанията, изразени от потребителите

 • Потребителите искат ясна, практическа и сравнима информация, която да им помогне да си съставят разнообразна и балансирана диета (по-специално искат лесно достъпна информация за калорийното съдържание в една порция от хранителни продукти и напитки) и Данон като отговорна компания я предоставя.
 • Новата информация за хранителния състав, която показва хранителните стойности,   служи   като   допълнение   към   сегашната   информация   за хранителния състав. Тя е част от доброволна инициатива.
Данонино съдържа калций и витамин D, които са необходими за нормалния растеж и развитие на костите при децата. Една порция Данонино* всеки ден като част от здравословното хранене и здравословния начин на живот.
*1 порция = 100 грама