Скъпа Мамо,

Твоето бебе е било кърмено и хранено правилно през първата година от живота му, наддавало е добре на ръст и на тегло, проходило е или скоро предстои да го стори, говори десетина - петнадесет думички на своя бебешки език, но разбира двойно повече и започва да изявява своя характер. Какво предстои оттук нататък?

Първата година от живота на детето се характеризира с най-интензивен растеж и развитие, количествени и качествени промени, за които храненето е един от най-важните фактори. На 1 година доносеното кърмаче трябва да утрои теглото си отраждането и да тежи средно около 10 кг. {от 9 до 11 кг.) и да порасне на височина с 24 - 25 см. В края на втората година детето трябва да тежи 12 - 13 кг. и да е високо около 8б±2 см. Затова храненето остава един от най-важните фактори за правилното физическо развитие на детето и след първата година.

За да расте на тегло и на ръст, детето има най-голяма нужда от пластичен материал. Основният пластичен материал за изграждането на растящия организъм са протеините (белтъците), калцият и фосфорът {за костите и зъбите) и след това всички останали хранителни вещества, без които нормалният растеж и развитието са невъзможни - мазнините, въглехидратите, витамините, минералите и микроелементите. Затова още от кърмаческия период, а и след това, храненето на детето трябва да бъде разнообразно и пълноценно, но и възрастово съобразено. Кърмата през първата година от живота и млякото и млечните продукти през следващите няколко години остават основна храна в хранителния режим на детето.

На следващата таблица Ви показваме дневната възрастова нужда от някои най-важни хранителни вещества:

Възраст Поп Белтъци Мазнини Въглехидрати Калций Фосфор Желязо
1-3 г. М.Ж. 35-40 гр. 45 гр. 150 гр. 600 мг. 600 мг. 10 мг.
3-6 г. М.Ж. 40-45 гр. 55 гр. 250 гр. 700 мг. 700 мг. 10 мг.
6-10 г. М.Ж. 50-60 гр. 65 гр. 350 гр. 800 мг. 800 мг. 10 мг.
10-14 г. М.Ж. 65-85 гр. 85 гр. 450 гр. 1000 мг. 1000 мг. 12 мг.

Защо ДАНОНИНО?

Данонино е един много успешен млечен продукт, който в по-малък обем доставя достатъчно пластичен материал - млечен белтък, с калций и витамин Д, овкусен с няколко приятни плодови пюрета. 1 порция Данонино на ден 100 g) осигурява на Вашето дете минимум 22.5%* калций от референтния среднодневен хранителен прием на калций и 25%* от референтния среднодневен хранителен прием на витамин D. Здравословното, пълноценно и разнообразно хранене както с млечни и месни продукти, така и с плодове и зеленчуци, е гаранция за правилно физическо и нервно-психическо развитие и за добро здраве на вашето дете.

* отнася се за продуктите Данонино 4х50г и Данонино Гигантино 2x80.

 

» GDA или насоки за ориентировъчен дневен прием

Данонино съдържа калций и витамин D, които са необходими за нормалния растеж и развитие на костите при децата. Една порция Данонино* всеки ден като част от здравословното хранене и здравословния начин на живот.
*1 порция = 100 грама