„Да“, когато искаме да кажем „Не“

Отговор

Често не мога да кажа „Да“ на детето ми, защото не мисля, че ще направи правилното нещо. Какво да направя?

Няма нужда винаги да казвате „Да“! Малките деца се нуждаят от сигурни граници, в които могат да експериментират. Бъдете спокойни, че като техен родител Вие знаете какво е най-добро за тях. Все пак, ако страховете Ви ви подтикват да казвате „Не“ по-често, отколкото е необходимо, е време да помислите за по-позитивен и забавен подход.

Децата, които непрекъснато чуват „Не“, не могат да се насладят на приключенията, които изграждат тяхната увереност и стимулират самостоятелното им израстване. За щастие има подходи, с които можете да контролирате ситуацията, без да давате отрицателен отговор. Например вместо да казвате: „Не стой прав във ваната“, използвайте позитивни инструкции като: „Винаги сядаме във ваната, защото е много хлъзгаво!“. Избирайки позитивен подход към детските експерименти ще помогнете на малчуганите да добият увереност в себе си!

Кажете „Да”, когато е опасно или мръсно

Отговор

Трябва ли да кажа „Да“ на детето си, ако иска да направи някоя лудория?

Малките деца имат таланта да се забъркват във всякакви опасни или цапащи игри. Това е част от естествената им потребност да опознават света. Те ще продължат да изследват, с или без Вас, затова е по-добре да им дадете средствата, с които да го правят безопасно. Така несъмнено ще им бъдете по-полезни, отколкото просто да казвате „Не“ на всичко.

Разбира се, трябва да се съобразявате с това какво е подходящо да учат според възрастта и физическите им възможности. Въпреки тези ограничения обаче, ако им показвате как да се справят с по-рисковани занимания под Ваше ръководство, Вие ще изградите тяхното самоуважение и способността им да се справят с различни ситуации.

Ако искат да изкачат сами стена, да се покатерят на дърво или да се търкалят по хълм – кажете „Да“ и им покажете как да го направят безопасно.

Кажете „Да“ на детето смелчага

Отговор

Моето 3-годишно дете е истински смелчага! Винаги подскача наоколо и тича с всички сили към опасностите. Не искам страхът ми да го ограничава, но не минава и ден без инфарктни моменти!

Чудесно е, че детето Ви има такъв апетит за приключения! Децата, които сами изучават своята среда и разкриват неща за себе си, израстват самостоятелни и уверени.
Все пак не е лесно, когато за пети път за деня Ви се налага да ги спасявате от опасност. Ако имате възможност, заведете детето си на място, подходящо за игри, където безопасно може да изпитва своите сили и граници.
Можете и да запишете децата си на гимнастика или други спортни занимания. Там дори най-малките хлапета ще се научат как да падат безопасно и да се движат така, че да развиват координацията и двигателните си способности. У дома отделете време да научите децата си как да правят разни неща. Така един ден, когато ги изпуснете от око те ще имат уменията, които да им помогнат да справят сами.

Да направим децата си по-самостоятелни

Отговор

Четох, че ако оставя децата да правят каквото си искат, ще станат по-отговорни и по-самостоятелни. Това така ли е?“

Има огромна разлика между това да реагирате положително на идеите на децата си и това да
им кажете: „Прави каквото искаш!“.

Да кажете на децата си, че могат да правят каквото си искат, е сякаш им казвате, че не Ви пука какво правят. Децата не искат пълна свобода във всичко, те имат нужда от граници.

Давайте им свободата да изследват, но в зададените от вас граници. Така те ще добият увереност и ще се научат да поемат отговорност за своите действия. Дайте на своя малчуган право да избира: „Синята или червената тениска искаш да носиш днес?“. Така децата усещат, че взимат решения сами, а Вие сте им предложили подходящите алтернативи!

Кажете „Да“ на времето пред екрана

Отговор

„Наистина не искам да казвам „Да“ на видео игрите, таблета, телефона и т.н. Какво мога да направя?“

Днес всички сме наясно, че новите технологии (компютри, таблети и телефони) имат както предимства, така и недостатъци за нашите деца, така че от Вас зависи да се информирате и да решите в каква степен искате да ги използвате в дома си. Магията на ранното детство се случва далеч от екрана, затова, ограничавайки времето пред телевизора или таблета, вие запазвате радостта на детето от откритията, които прави, докато опознава света.

Когато децата станат малко по-големи – 5-6-годишни, е напълно естествено да започнат да се интересуват от технологиите, които родителите им използват, или да искат да гледат това, което гледат връстниците им. Децата очакват от Вас да поставите границите, така че да се знае колко време и какво съдържание е приемливо да гледат, а и внимавайте до какво имат достъп на компютъра. Предложете на децата алтернативни занимания – забавлявайте се с интересни и стимулиращи дейности, чрез които могат да се забавляват и да учат едновременно. Така ще създадете ценни семейни спомени.

Кажете „Да“ на второто дете

Отговор

„На първото ми дете забранявах доста неща, а на второто позволявам повече. Ще се породи ли ревност между тях?“

Нормално е и ние като родители да се учим в движение – като децата. С второто дете сме по-опитни, по-спокойни, по-уверени. Ако по-голямото дете мисли, че сте несправедливи, седнете с него и изслушайте това, което то Ви казва. Понякога за детето е достатъчно да бъде изслушано, да усети, че обръщате внимание на чувствата му. Може и да му обясните, че когато то е било малко, Вие сте били млади и неопитни родители и сте се страхували да му давате повече свобода или да го оставяте да прави опасни неща. Сега сте по-уверени, защото детето е показало, че е сериозно и способно. Нека разбере, че сте научили повече за това как да бъдете родител и как да бъдете по-подкрепящ, благодарение на него!

Кажете „Да“ на силната воля на детето

Отговор

„Независимо дали казвам „Да“ или „Не“, моето малко дете си прави каквото си иска. Какво да направя?“

Дете със силна воля, което се съпротивлява на вашите команди? Супер! Е, добре, може и да не мислите така, когато 3-годишната Ви дъщеря яде само от розовата купичка, която не можете да намерите в момента. Имайте предвид обаче, че тази съпротива е конструктивна, тя е нормална част от детското развитие. Хлапето се опитва да отстоява своята индивидуалност и да упражнява контрол върху своя свят.

Или пък случвало ли Ви се е 5-годишният Ви син да отказва да се качи в колата, за да отиде на детска градина? Помислете си за чувствата му. Може би за него промяната е стресираща и тъй като му липсват вербални умения, за да изрази чувствата си, така показва съпротивата си. Не отговаряйте със същата раздразнителност и гняв, а се опитайте да разведрите обстановката с чувство за хумор или разсейте детето с музика или игра. Не отстъпвайте от своите правила и граници – Вие командвате парада, все пак, – но давайте на детето възможност да избира между различни алтернативи, за да усеща, че упражнява своите правомощия.

Казвайте „Да“ без колебание

Отговор

Искам да казвам на детето ми „Да, абсолютно!“, но на практика много по-често казвам „Да, но...“. Как да бъда по-ентусиазиран/а?

За малките деца е по-добре да чуват едно ясно „Да!“, отколкото колебливото „Да, но ...“ Вашето колебание, съмнението, звучащо в гласа Ви, или притесненото изражение изпращат смесено послание на детето. А всъщност, детето има нужда да получи уверение, че ще се справи.

Ако имате съмнения (а кой няма?) дали да позволите на детето си да направи нещо ново, предварително посочете ясно правилата. Например, ако дъщеря Ви иска да се покатери на катерушката високо като батко си, й покажете как да се държи здраво с две ръце през цялото време. Така тя ще чуе Вашето ентусиазирано „Да!“, когато иска да направи нещо ново, а съмненията ще запазите за себе си.

Казвайте „Не“ на детето си

Отговор

„Смятам, че това да казвам „Да“ на детето ми, е позитивно и има образователен ефект. Но как мислите, трябва ли все пак да казвам „Не“ понякога?”

Да, разбира се! Родителите винаги могат да казват „Не“, когато сметнат, че е необходимо: всички деца имат нужда от граници.

Съществуват редица отговори и изрази, които може да използвате, за да сте сигурни, че детето няма да се почувства наранено. Кажете „Не“ с приятелско изражение и внимателен тон, за да покажете, че не сте ядосани или критични.

Ако, да кажем, Вашето 5-6-годишно дете иска да Ви помогне в готвенето, но точно сега сте много изморени или заети, вместо да кажете „Не“, обяснете на детето си, че утре ще бъде много по-добре да готвите или че искате първо да направи списък с продуктите за готвене.

На 3-4-годишните деца обаче им е по-трудно да разберат защо им казвате „Не“. За да се справите с тази ситуация, може да им кажете „Не“ на помощта в кухнята, но да им предложите да поиграете заедно преди лягане.

Печелене на обичта на детето с „Да“

Отговор

Ако казвам на сина ми по-често „Да“, дали ще ме обича повече?“

Любовта не е рационална емоция, така че не е свързана с конкретен брой положителни или отрицателни отговори. Вашите деца имат нужда да чувстват, че могат да Ви се доверят и че Вие знаете кое е най-доброто за тях. Понякога това означава да им кажете „Да“, за да могат те да експериментират и изследват света. А друг път – да им кажете „Не“, защото знаете, че заниманието не е подходящо за тях.

Понякога изглежда по-лесно да поемете по пътя на най-малкото съпротивление и просто да кажете „Да“, защото искате детето Ви да бъде щастливо. Децата обаче имат нужда родителите им да определят граници и са много по-щастливи да експериментират в тези граници. Страхувате се, че ще се разочароват, че ще се сърдят? Недейте. Въпреки че изглежда по-лесно винаги да казвате „Да“, детето Ви ще го приеме като липса на подкрепа от Ваша стана в справянето с нови ситуации.

Разглезени деца

Отговор

Притеснявам се, че ако прекалено често казвам „Да“ на децата си, ще ги разглезя.“

Не се притеснявайте, винаги има начин да кажете „Да“, без да разглезите малчуганите! Има голяма разлика между това да дадете свобода на детето да експериментира и това, да му позволите да прави каквото и когато си иска!

Начинът е като правите споразумение с точни граници. „Да, ще останем още в парка, но само до 19:30.“ Или – „Да, разбира се, че твой приятел може да ни гостува с преспиване, но само в петък или събота.“

Със сигурност, казването на „Да“ отнема доста енергия. По-лесно е да се каже едно твърдо „Не“ на детските проучвания, които преобръщат цялата къща с главата надолу, отколкото да кажете „Да“ и да дадете свобода и пространство на децата да изследват на воля. Предлагането на креативни алтернативи на „Не“ изисква допълнителни усилия! Но да казвате „Не“ на всичко, също не е от полза – децата наистина се учат, когато правят нещата сами.

Ролята на доброто и лошото ченге

Отговор

Установих, че винаги аз съм този родител, който казва „Не“, защото съпругът/ съпругата ми винаги казва „Да“. Добре ли е за децата винаги да има добър и лош? Не искам все аз да съм лошата/ лошият.“

Въпреки че е напълно нормално двамата родители да не споделят едни и същи възгледи за възпитанието, е важно двамата да са на една позиция пред децата. Изяснявайте разногласията си насаме, а пред децата се подкрепяйте един друг, доколкото е възможно. Ако постоянно си противоречите, и двамата си подкопавате авторитета.

Ако смятате, че винаги играете ролята на строгия родител, предложете на Вашия партньор да влезе в ролята на „лошия“ поне веднъж – например при часа за лягане. Обсъдете разногласията си и намерете компромис. Ако, да кажем, мислите, че часът за лягане трябва да се спазва стриктно, а партньорът Ви смята, че децата трябва да си лягат, когато се изморят, пресечната точка е може би споразумението децата да си лягат рано през седмицата, а през почивните дни да остават до по-късно.

Смяна на мнението

Отговор

Как да променя някои правила, които съм наложил/а, без да загубя авторитета си пред детето?“

Очевидно е объркващо за едно дете, ако родителят определи някакво правило и на следващата минута го отмени. Вие знаете кое е най-доброто за детето Ви, бъдете уверени в своите решения. Не се оставяйте детето да Ви манипулира винаги, когато решенията Ви не му изнасят. Така наистина може да изгубите авторитета си и детето да спре да Ви уважава.

Трябва да внимавате обаче да не станете тиранин! Понякога децата могат да ни покажат собствената ни несигурност – което не ни харесва! Ако научите информация, която поставя ситуацията в нова светлина, няма нищо лошо да промените мнението си. В такива случаи е добре да обясните на детето си защо сте променили мнението си, за да разбере и то, че всеки прави грешки. Така децата научават, че е съвсем нормално да кажеш, че си сгрешил, и да направиш нещата както трябва.

Съгласяване с всеки детски каприз

Отговор

Наистина ли трябва да се съгласявам с всички капризи на детето ми? Това не е ли опасно?“

Разбира се, че не е нужно да се съгласявате с всички идеи на детето си! Ако то прави нещо опасно, категорично му забранете! Има начини обаче „Не“ да се каже така, че ситуацията да се смекчи и да се отворят нови възможности.

Ако детето Ви е малко по-голямо, на 5 или 6 години, е добре да му обясните защо казвате „Не“, каква е опасността. Ако децата например искат да играят пейнтбол, им обяснете, че играта има възрастово ограничение, за да бъдат предпазени от наранявания, и ще трябва да изчакат, докато пораснат още. След това им предложете идеи за игри, които не включват пистолет и боя.

На деца на 3 – 4 години обяснете, че дадена игра е за по-големи деца, и им предложете да играят на нещо подобно, което е подходящо за тях и също е забавно!

Съобразяване с чуждото мнение

Отговор

Ако постоянно казвам „Да“ на детето ми, няма ли другите родители и учителите в училище да си помислят, че съм прекалено снизходителен родител?“

Няма един-единствен правилен начин как да бъдеш родител! Всеки си има свое определение какво е „добър родител“. Знаете за какво говоря. Когато имаш деца, изведнъж всички – собствените ни родители и членовете на семейството, съседи, дори непознатите в супермаркета – чувстват нуждата да споделят мнението си по този въпрос, настоявайки, че техният начин е най-правилният.

Е, забравете за тях! Каквото и да направите, ще Ви критикуват. Дали да кажете „Да“ на детето си, зависи от неговия характер и развитие – всяко дете е различно и има различни нужди – затова правете това, което според Вас е добре за Вас и Вашите деца. Ако основните нужди на детето Ви са задоволени – има достатъчно храна, любов, комфорт и свобода да изследва, експериментира и да прави своите грешки – означава, че се справяте добре. Доверете се на вътрешния си глас и казвайте „Да“, когато смятате, че ще е полезно за децата Ви.

Данонино съдържа калций и витамин D, които са необходими за нормалния растеж и развитие на костите при децата. Една порция Данонино* всеки ден като част от здравословното хранене и здравословния начин на живот.
*1 порция = 100 грама