Кажете „Да“ за да избегнете изблиците им

Приемете го –  сигурно понякога казвате „Да“ на желанията на Вашето дете само за да не започне да се търкаля по земята, пищейки, или да разиграва сцени на обществени места. Всички сме го правили! Но това „Да“ не е „Да“, което наистина искате да кажете – и детето Ви го знае. Вземането на предпазни мерки е най-лесният вариант, но моментите, когато това не е достатъчно, за да успокоите изблиците, са добре познати на всеки родител – макар да им се иска да не е така. В подобни случаи е важно да останете спокойни и категорични, за да не ви разиграва детето.

Ето няколко идеи как да се справите, независимо дали казвате „Да“ или „Не“.

Понякога детето Ви избухва, защото е разстроено – в такива случаи то се нуждае само от утеха, от някой, който разбира чувствата му. Други изблици обаче са, за да получи каквото иска. Детето може да крещи: „Няма да мръдна оттук, докато не ми купиш играчката!“ и за Ваше съжаление е много категорично. Ако отстъпите веднъж, следващия път детето ще си каже: „Ще продължа да крещя и рева – предишния път проработи!“.

Когато Вашият малчуган моли за нещо, преди сцената да ескалира, се замислете за секунда. Напълно ли съм  против неговото желание? Ако е така, защо? Категоричен ли съм,  или мога да кажа „Да“ само този път?Често казваме „Не“ по навик. Малко повече гъвкавост понякога обаче може да направи живота ни по-лесен. Ако решите да кажете „Да“, обяснете на детето, че решението е изцяло Ваше и изяснете защо сте го взели. Подчертайте, че това няма нищо общо с неговото поведение.Какво да направим, ако сме преценили да отстояваме позицията си, и кажем „Не“?

Привлечете вниманието на детето – прегърнете го или го вземете в скута си, – поемете си дълбоко въздух и уверено заявете, че сте взели решение и ще го спазите. Обяснете, че крещенето и истериите няма да променят мнението ви.

« Обратно

Данонино съдържа калций и витамин D, които са необходими за нормалния растеж и развитие на костите при децата. Една порция Данонино* всеки ден като част от здравословното хранене и здравословния начин на живот.
*1 порция = 100 грама