Мамо! Паднах..., но съм добре!

Ако детето се нарани в училище или в детската градина, ще се уплаши по-малко, ако е научено да се справя само с дребните проблеми и ще се гордее, че го може. Ето няколко съвета как да насърчите децата си да се изправят сами, след като са паднали.

Вероятно сте забелязали, че понякога падайки, детето Ви се разплаква и чака за помощ дори и да не се е наранило въобще! Ако го видите да пада и знаете, че не е нещо сериозно, му кажете шеговито: „Юнак без рани не може! Хайде ставай!“. Най-вероятно детето ще забрави, че е било разстроено. Дори и да има сълзи в очите на детето, ако виждате, че няма нищо сериозно (за щастие, повечето пъти е така!), се усмихнете, без да показвате прекалено състрадание – така ще помогнете на детето да се изправи по-бързо. Хванете го за ръце, вдигнете го и опитайте да отвлечете вниманието му, като кажете: „Няма нищо! Хайде да отидем да нахраним патенцата.“

Опитайте се да научите децата си да разбират разликата между незначително нараняване и случаите, в които наистина се нуждаят от грижи, и да разпознават сигналите, които тялото им дава. Ако детето се оплаква, че го боли глезенът например, го попитайте: „Можеш ли да ходиш? Това е добре! Мисля, че е ОК!“ Кажете му да сравни това, което усеща в момента, с друг случай, в който се е наранило, и да прецени дали наистина е толкова зле. Говорете с малчуагните си за начините, по които тялото сигнализира, когато има някакъв проблем, и че е съвсем наред да плачат и да помолят за помощ, когато наистина имат нужда.

« Обратно

Данонино съдържа калций и витамин D, които са необходими за нормалния растеж и развитие на костите при децата. Една порция Данонино* всеки ден като част от здравословното хранене и здравословния начин на живот.
*1 порция = 100 грама