Друг източник на увереност – обяснете защо „Не“!

Да кажете „Да“ на приключенията е добър начин да повишите самочувствието на Вашите деца. Но не забравяйте, че те също така се нуждаят от ясни граници. Често казваме „Не“ на нашите деца, за да ги защитим. Когато например те искат да използват стъклена вместо пластмасова чаша, ще кажем „Не“, тъй като чашата може да се счупи и те да се наранят. Но ако общуваме и обясним защо една чаша може да бъде опасна, ще им помогнем да се учат и да разбират. Друга причина да кажете „Не“ може да бъде практична – Вие просто нямате пари да купите нова играчка. Отново обяснете защо. Кажете, че това не е възможно точно сега и напомнете на децата, че все още имат пухкаво мече, което се нуждае от много внимание!

Говоренето и обясняването на ситуацията предпазват децата от разочарование. Например може да се опитате да ограничите рекламите на играчки или дрехи, които децата гледат по телевизията, тъй като голяма част от желанията им идват от там. Опитайте се да се избегнете канали, които са пълни с този вид маркетинг, като им дадете възможност да гледат DVD-та, които нямат рекламно съдържание. Даването на джобни на децата също може даим помогне да разберат стойността на парите и от най-ранна възраст да се научат да спестяват.

Задаването на границите във връзка с определено поведение също е необходимо. Децата трябва да знаят, че не е приемливо да удрят или хапят другите деца, за да привлекат внимание или да постигнат желанията си. Обяснете защо това не е приемливо и научете децата си да разчитат повече на вербалното общуване и договарянето в подобни ситуации: „Може ли да си поиграя с куклата ти? Ти можеш да играеш с моя камион.“ Това ще научи децата на умения, които ще им помагат в комуникацията в детството и през зрелостта.

Като родители може да се чувствате виновни, когато забранявате на децата си нещо или постоянно казвате „Не“. Ако това Ви притеснява, защо не използвате различни начини да кажете „Не“? Използвайте „Не сега“ или „Опитай се да го направиш по този начин“ и т.н. Поставайки граници на децата, ние им показваме как работи светът и им помагаме да бъдат по-уверени в подхода си към него.« Обратно

Данонино съдържа калций и витамин D, които са необходими за нормалния растеж и развитие на костите при децата. Една порция Данонино* всеки ден като част от здравословното хранене и здравословния начин на живот.
*1 порция = 100 грама