Давайте отговорности на децата си!

Като оставяте децата да правят сами различни неща, им помагате да развият житейски умения. Не говорим само за изпълняването на разни задачки, а и за отношението, за гордостта, че се справят сами. Колкото по-голяма свобода даваме на децата си, толкова по-уверени в себе си растат те. Кога обаче да започнем да оставяме децата да поемат отговорност? Колкото по-рано, толкова по-добре! Ето някои идеи, които ще Ви помогнат.

Често самите деца ни показват, че е дошло подходящото време. Малките деца например обичат да Ви носят телефона, когато звъни, и много се радват, когато ги похвалите за това. Бутането на количката в супермаркета също е ясен знак, че децата искат да помагат и да поемат отговорност, така че ги окуражавайте да вършат повече неща от ранна възраст. Не забравяйте, че дори чрез малките и лесни задачки, които поверявате на децата си, всъщност ги подготвяте да се справят сами, когато пораснат.

Може да развивате самоувереността на децата в ежедневни ситуации. Ако пътувате с автобус до парка например, нека те сами купят билетите от шофьора. Оставете ги да Ви заведат по пътя до магазина, да сложат масата за вечеря, да кажат кой къде да седне. Дайте им и други домакински задачи – така ще се повиши самоувереността им, ще видят, че им имате доверие. Помолете децата си да Ви помогнат с миенето на пода или оправянето на леглото. Покажете им как се прави и ги оставете да опитат. Похвалете ги за свършената работа. Използвайте момента да говорите за отговорностите и подчертайте, че е важно и справедливо всеки да изпълнява своите задължения у дома, в училище или на работа.

Участието в домашните задължения и във взимането на решения ще се превърне в навик на децата Ви, което е още една крачка към развиването им като уверени и отговорни личности.

Кои са задачите и домашните задължения, които децата Ви вършат с най-голяма радост? Кажете ни какви са Вашите начини да ги превърнете в забавление.

« Обратно

Данонино съдържа калций и витамин D, които са необходими за нормалния растеж и развитие на костите при децата. Една порция Данонино* всеки ден като част от здравословното хранене и здравословния начин на живот.
*1 порция = 100 грама