Игри и играчки, независимо от пола

Не всяко момиче обича розово и не всяко момче харесва синьо! Същото важи и за игрите и играчките – не е ли по-добре да оставим децата сами да изберат с коя играчка или на какво да играят, независимо какъв е полът им? Ето няколко съвета как да окуражите децата си да се чувстват по-комфортно, когато играят с каквото са избрали сами.

Въображението е основен елемент в игрите и дава чудесна възможност на децата да се освободят от предопределените от пола им роли. Всички деца обичат света на фантазията, всичко лъскаво и цветно. Нормално е малките момиченца да играят на рицари или пилоти, а момченцата да искат да бъдат медицински сестри или принцеси. Защо вместо Вие да решавате с кои играчки и на какво да играят децата Ви, не ги оставите да изберат сами? Тъй като рекламите обикновено ни казват кои играчки и игри за кой пол са, помогнете на децата си, като пренебрегнете това, което показва рекламата. Постарайте се да не предопределяте кои играчки за кой пол са и създайте пространство или стая в дома си, където ги няма стереотипите за половото разделение. Всеки може да участва тук – мама може да се поизцапа малко и да ремонтира колата, а татко – да сложи престилка и да изглади! Книгите също могат да бъдат както за момичета, така и за момчета – да се разменят и четат и от двата пола.

Доста често малките деца имитират родител или по-голям брат или сестра от противоположния пол – оставете това да поеме естествения си ход. Ако Вашето малко момиченце иска да играе футбол с по-големия си брат, й купете футболен екип. По същия начин, ако синът Ви иска да танцува балет като по-голямата си сестра, защо не? Когато не поставяте под въпрос на избора на детето си, то може да изследва повече възможности, да опознае по-добре себе си, да открие по-лесно своето място в света.

А вие как насърчавате Вашите деца, да играят игри, без да се съобразяват с пола?

Ще се радваме да чуем Вашите съвети!


« Обратно

Данонино съдържа калций и витамин D, които са необходими за нормалния растеж и развитие на костите при децата. Една порция Данонино* всеки ден като част от здравословното хранене и здравословния начин на живот.
*1 порция = 100 грама