Кой определя часа за лягане на Вашето дете?

„Защо трябва да си лягам? Аз дори не съм уморен/а!“ Звучи ли Ви познато? Вашите деца вероятно са имали супер забавен ден и се притесняват, че като си легнат, ще изпуснат интересните неща, които всички възрастни – а може би и по-големите им братя и сестри – ще правят, оставайки до късно. Ето някои идеи как да се споразумеете за времето за лягане, без децата да се чувстват измамени.

Уютно и гостоприемно място ли са стаите на децата Ви? Защо не ги оставите да изберат сами пухените си завивки или пък нощната лампа? Така ще почувстват стаята си по-своя. Създайте си някаква рутинна практика преди лягане – може би първо душ, после приказка за лека нощ на приглушена светлина в леглото. Нека всички играчки на малчуганите са далече от леглото – така те няма да се изкушават да стават да си играят с тях! Говорете на децата колко уютно изглежда в леглото, колко е хубаво в края на деня да се отпуснеш и да заспиш. Превърнете времето за лягане в очакван момент.

„Не е честно – вие стоите до късно, а аз трябва да си лягам!“ И това със сигурност сте го чували! Обяснете на децата си, че малките деца имат нужда от повече сън, за да пораснат големи и силни, и, че, когато пораснат, и те ще могат да остават до по-късно.

Ако децата Ви много настояват да останат до по-късно, няма нищо лошо в това да им позволите такова нещо веднъж (стига да не стане същото и на следващата вечер!) Може да предложите: „Какво ще кажете в събота да си легнете с час по-късно? И ако ви хареса, ще го повторим и друг път?“

Попитайте децата си какво искат да правят като останат до по-късно, но ограничете възможностите за избор до тихи дейности като гледане на филм, четене на книжка или оцветяване, за да не се превъзбудят. Ако се получи добре и децата не се изморят твърде много, може да го направите редовна практика за уикенда. Имайте предвид обаче, че хлапетата може да заспят на дивана!

По кое време си лягат Вашите деца и кой решава това? Позволявали ли сте им някога да останат до по-късно? Ще се радваме да чуем Вашите истории!

« Обратно

Данонино съдържа калций и витамин D, които са необходими за нормалния растеж и развитие на костите при децата. Една порция Данонино* всеки ден като част от здравословното хранене и здравословния начин на живот.
*1 порция = 100 грама