Оставете децата да изберат сами какво да си облекат

Какво обичат да носят децата Ви? Обличат ли се като супергерои или феи, носят ли само жълти дрехи дни наред?

Няма проблем, ако тениската на райе не си подхожда с панталона на точки или ако щампата на любимата тениска почти се е изтъркала – оставете хлапетата сами да избират какво да облекат. Кажете им, че изглеждат страхотно – по свой собствен начин. И това е точно така! Ако детето иска да носи балетна пачка върху дънките или приказни криле върху карираната риза, това е окей! Нека се облeче така! Колкото повече свобода давате на децата си в избора им, толкова по-лесно ще бъде за тях да намерят собствения си стил.

Ето няколко идеи как да помогнете на децата си да избират подходящи за сезона дрехи, защото ако Вашият малчуган обича своя голям дебел пуловер със снежен човек, все пак няма да е добре да го носи и в горещите летни дни. Оставете в детските гардеробчета само дрехи, които отговарят на сезона. В края на зимата приберете на друго място големите пуловери, а когато лятото свърши, опаковайте късите панталонки.

Говорете си с децата за времето и за това кои дрехи са подходящи за сезона, докато се обличат, но без да им налагате мнението си какво точно да облекат. Например: „Днес ще бъде слънчево. Ще си сложа къси панталонки, а ти?“ или „Днес е доста студено. Мисля, че с един пуловер ще ми е приятно.“

Ако детето Ви трябва да се облече за специален повод като парти например, му обяснете защо понякога е важно човек да се облича по определен начин и пак му дайте да избере между няколко варианта. Например: „Мисля, че леля Криси би харесала, ако облечеш официален панталон за сватбата й. Според теб със синя или с червена риза ще бъде по-добре?“

Обяснете на детето си, че дрехите се перат от време на време и независимо колко обича любимата си тениска, понякога трябва да носи и нещо различно. В края на деня заедно решете кои дрехи могат да се облекат отново и кои трябва да отидат направо в пералнята.

Какво е най-шантавото нещо, което Вашето дете е искало да облече за училище? Споделете с нас!

« Обратно

Данонино съдържа калций и витамин D, които са необходими за нормалния растеж и развитие на костите при децата. Една порция Данонино* всеки ден като част от здравословното хранене и здравословния начин на живот.
*1 порция = 100 грама