Да ядем с ръце – забавно и образователно

Нека вместо да е бойно поле, храненето бъде забавление! Децата обичат да правят нещо, включително и бъркотия, така че защо не ги оставим да се развихрят в кухнята и да приготвят за ядене нещо, което всички ще ядем с ръце? Ето няколко полезни съвета.

Интуицията ни говори да държим децата далече от кухнята, но дали да я слушаме? Понякога това, което ни трябва, е точно да пуснем детето в кухнята. Не се притеснявайте как ще използва ножове и вилици – ще ви трябват само ръце! Разкажете на децата си, че на някои места по света и в някои култури е прието хората да се хранят с пръсти.

Ако позволите на децата си да приготвят храна и да я изядат с ръце и пръсти, те не само ще се забавляват в кухнята (под вашия контрол!), но ще развият сетивата си, като усетят на пипане различните текстури, правят различни форми и дегустират различни аромати и вкусове. Децата между 3 и 6 години могат да учат бързо, изпълняват инструкции и повтарят това, което правите вие, докато приготвяте заедно храната.

Много от любимите храни на децата (като пица) се ядат с ръце. Ако успеете да направите здравословна версия на тези изкушения, с която да ги заместите, тогава вечерята ще бъде още по-забавна и интересна.

Веган пица е добра идея, защото децата ви ще си играят само със зеленчуци. Ще могат да изследват разликата във вкуса между суровите и сготвените зеленчуци. Страхотните червени чушки са прекрасни за пица. Попитайте детето си дали ги иска хрупкави или меки, когато наближи време да извадите пицата от фурната. Може да добавите и вкусни кедрови ядки за повече белтъчини и витамини. Бъдете креативни и направете пици в различни форми – кой каза, че винаги трябва да са кръгли?

Може да приготвите зеленчукови пръчици за предястия и пъстро плато с плодове за десерт. Разбира се – изяжте ги с ръце. С цялата тази игра децата не само ще се забавляват повече с пицата, но ще има и какво да разкажат на своите приятели!

Това наистина е чудесна идея – слагайте готварските шапки и заедно направете меню, което цялото семейство може да яде с ръце.

Позволявате ли на детето си понякога да яде с ръце? Ще споделите ли с нас вашите специални рецепти за приготвяне на храна, която се яде с ръце? Ще се радваме да ни покажете идеите си!

« Обратно

Данонино съдържа калций и витамин D, които са необходими за нормалния растеж и развитие на костите при децата. Една порция Данонино* всеки ден като част от здравословното хранене и здравословния начин на живот.
*1 порция = 100 грама