Помогнете на децата си да научат повече за личната хигиена

Никога не е твърде рано да започнете да насърчавате децата си да се грижат сами за личната си хигиена. Разбира се, ще имат нужда от помощ и време, докато започнат да го правят идеално! Ето няколко съвета как да ги насочите в правилната посока.

Купете на детето си четка за зъби, която е наистина интересна и то ще я използва ентусиазирано – с любимия анимационен герой или такава, която свети, за да сигнализира колко продължително трябва да се мият зъбките. Сложете и забавни кърпи специално за мъниците.

Помогнете им да изстискат пастата за зъби върху четката си. Уговорете се с тях, че щом схванат как се прави, ще ги оставите да го правят съвсем сами. Добър вариант е да си миете зъбите заедно, играейки на „Направи като мен“ – така детето ще повтаря това, което правите Вие. Когато си измие зъбите, кажете нещо от сорта: „Справи се страхотно! Само ще погледна, за да се уверя, че зъбките ти са искрящо чисти“. Щом видите, че резултатът е добър, оставете детето да се справя само, макар и да Ви се иска да проверявате дали не претупва задачата, когато премине първоначалният ентусиазъм.

Сресването на косата е друга дейност, с която повечето деца могат да се справят с лекота. Купете им мека четка, с дебела дръжка, която да държат лесно. Покажете им посоката, в която трябва да се решат – и в този случай може да Ви имитират – и ги хвалете колко добре се справят. Ако детето има дълга коса, може да се налага да му помогнете, ако се е заплела. Обяснете му ясно какво правите и скоро то ще се справя само.

Покажете на малчуганите как да си мият лицето. Когато го правят сами е по-добре да не използват сапун, за да не влезе в очите им. За миенето на ръцете обаче сапунът е необходим, затова купете на детето диспенсър и се забавлявайте, докато правите пяна, а после му покажете как старателно да изплаква ръцете си.

Ще се радваме да чуем Вашите съвети за това как оставяте децата си сами да поддържат своята хигиената, без да наводнят банята!

 

« Обратно

Данонино съдържа калций и витамин D, които са необходими за нормалния растеж и развитие на костите при децата. Една порция Данонино* всеки ден като част от здравословното хранене и здравословния начин на живот.
*1 порция = 100 грама