Мамо! Може ли да гледам филмчета?

Всеки има нужда да забави темпото – телевизията може да бъде добър вариант за почивка за децата.Ето няколко съвета как да следите какво гледат те, когато отговаряте с „Да“ на въпроса „Мамо, може ли да гледам телевизия?“.

Децата лесно се подвеждат от реклами и може и да имат нужда от помощ, за да разберат, че голяма част от това, което виждат на екрана, не е истина. Защо не изберете няколко DVD филма или не свалите любимите им предавания, вместо просто да пускате телевизора? Така ще имате повече контрол върху съдържанието, а и те самите ще могат да изберат какво да гледат.

Когато децата гледат по-малко реклами, желанието им за най-новата играчка или сладки изкушения може да намалее.Старайте се да гледате филмчета заедно с Вашето дете, вместо просто да му позволявате да го прави. Така ще видите как то реагира на случващото се. В някои анимации, дори тези за най-малките, има някакво насилие (между котка и мишка, например). Това смущава ли ги? Обяснете им, че това, което става в анимационните филми, не е истина, че никой не е наранен, че в реалността не  е редно да нараняваш хора или други същества.

Освен анимации, може да се поинтересувате и от предавания, които насърчават креативността на Вашите деца – кулинарни или арт програми. Опитайте да направите някои от нещата, които те Ви предлагат. Малчуганите биха могли да си осигурят половин час забавление и чрез предавания, които ги вдъхновяват да пеят или танцуват, докато гледат.

Ако най-малкото Ви дете е пред телевизора с по-големите си братя и сестри, проверете дали филмчето е подходящо за него. Най-вероятно ще искате да определите и колко време му е позволено да гледа. Около 10 минути са достатъчни за децата на 2 – 3 години, чието внимание не се задържа за дълго.

« Обратно

Данонино съдържа калций и витамин D, които са необходими за нормалния растеж и развитие на костите при децата. Една порция Данонино* всеки ден като част от здравословното хранене и здравословния начин на живот.
*1 порция = 100 грама